Senaste inläggen
Bloggen

Halvfullt eller halvtomt


Allt vi fokuserar på tenderar att dyka upp i vår vardag. På så sätt är vi skapare i vårt eget liv. Det spelar ingen roll om det är en liten pryl eller ett problem eller om vi fokuserar på det gudomliga inom oss själva. Om du är förälskad i en viss sorts väska, så dyker den antagligen upp i din värld ganska snart; du ser den i en tidning, på nätet eller så hänger den och dinglar på en tjej som du går förbi. Eller om du läser en bok om änglar, med stor fascination, så är det fullt möjligt att du får en änglaupplevelse av något slag (om du sedan tror på den, är en annan femma).

Vi attraherar vårt liv hela tiden, utan att vi tänker på det. Det kan kännas både hoppfullt och tröstlöst, lite hur vi väljer att se på det. Det är inte alltid vi ser eller förstår hur vi kan hitta en ny väg när vi är trötta på den gamla: När problem upprepar sig fastän vi inte vill.

Hur ska vi förstå vad det är vi skapar i vårt liv, och hur kan vi förändra det?

Det viktiga, som jag ser det, är att vi börjar upptäcka våra egna tankemönster: Hur vi brukar tänka om ett visst ämne, som upprepar sig på ett tjatigt sätt. Tänker vi att glaset är ”halvfullt” eller ”halvtomt” (antagligen det sista). De flesta människor har ett eller flera ämnen i sitt liv där de automatiskt tänker ”halvtomt”. För vissa gäller det ekonomin, för några gäller det parförhållanden, för andra kan det gälla hälsa eller jobb eller boende eller vadsomhelst.

Man får helt enkelt ta en titt på sin tankevana och fråga sig: ”Vad är mitt specifika problemområde? Hur snurrar tankarna där? Hur ser jag på mig själv vad gäller det här ämnet? Tänker jag, att det tycks vara omöjligt för mig? Att alla andra verkar glida fram som på räls, men att jag alltid har problem vad gäller just det här…”

Utan att vi märker det börjar vi attrahera det vi tänker. Och ju mer vi ser det dyka upp i vårt liv, desto mer bekräftas vår oro och övertygelse… Tids nog kan vi börja tycka riktigt synd om oss själva. För vi hittar inte ut ur den tankemodell, som vi omedvetet byggt upp. När vi börjar tycka synd om oss själva förstärks det där bygget ännu mer, för intensiva känslor är mäktiga skapare.

Det finns förstås massor av metoder att undersöka sina känslor och tankar för att stegvis komma på ett nytt spår. Men vi kan alltid börja med att bli mer medvetna, och fråga oss i vilket sammanhang vi tänker ”halvtomt”. Det är väldigt intressant. Det kan bli ett litet uppvaknande att upptäcka hur vi tänker kring ett särskilt ämne. Och nästa fråga blir förstås: Går det möjligtvis att förändra den tanken? Går det att tänka på ett annat och roligare sätt? Hur skulle det kännas i så fall?

Här får vi använda vår fantasi och inlevelse. Och ha tålamod med oss själva och med vårt nya bygge. Vi håller på att skapa en ny bild och känsla. Vi har ändrat fokus och är på väg att lämna ”halvtomt” för ett annat betraktelsesätt. Så småningom börjar vi attrahera nya situationer och upplevelser. Det kan vara häpnadsväckande ibland, både hur och att det fungerar. Pröva gärna själv :)

Foto: Sara Matthis

Follow Us
Inga taggar än.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2020 Herkules Utbildning. Supporting people´s lives since 1991